De juiste pH-waardes meten met een pH-meter
De juiste pH-waardes meten met een pH-meter
Bij het werken met voedselproducten is het van groot belang om de veiligheid en daarmee de kwaliteit van de voedingswaren te waarborgen. Het meten van de pH-waarde van producten maakt hier deel van uit. Naast het meten van de temperatuur, vormt het meten van de zuurgraad een van de voornaamste indicatoren voor de kwaliteit en veiligheid van voedingsmiddelen.
De pH-waarde
De afkorting 'pH' komt voort uit het Latijnse 'Potentia Hydrogenii'. De pH-waarde geeft inzicht in de concentratie van waterstofionen en wordt gebruikt om de zuurtegraad van een product te beschrijven. Dit concept is relevant voor verschillende materialen, variërend van waterige oplossingen tot semi-vaste voedingsmiddelen zoals vleeswaren.
pH-waarden worden weergegeven aan de hand van de pH-schaal, die varieert van 0 tot 14. Naarmate er meer waterstofionen in het voedsel aanwezig zijn (H+), wordt de zuurgraad hoger.
Een lage pH-waarde betekent dat het gemeten product zuur is. Om een product zuur te noemen, moet het een pH-waarde tussen 0 en 7 hebben. Een pH van 7 wordt neutraal genoemd; dit geldt bijvoorbeeld voor zuiver water. Als de pH tussen 7 en 14 ligt, wat wijst op een hoge pH-waarde, wordt het gemeten product beschouwd als basisch of alkalisch.
Dus: is de pH-waarde hoger, dan is het product minder zuur. En is de pH lager, dan is het product juist zuurder.
Een pH-meter kalibreren
Regelmatige kalibratie van een pH-meter is van essentieel belang om nauwkeurige metingen te verzekeren. Betrouwbare metingen kunnen alleen worden gegarandeerd door dit proces. Voor de jaarlijkse kalibratie van uw meetinstrument kunt u vertrouwen op de unieke kalibratie service die Gullimex heeft ontwikkeld.
Gullimex stelt u in staat om al uw meetapparaten jaarlijks te laten controleren en kalibreren. Na registratie voor deze service krijgt u enkele weken voor de vervaldatum van uw kalibratiecertificaat een notificatie van ons. Op dat tijdstip heeft u de optie om uw meetinstrument ter controle aan te bieden. Op deze manier kunt u maximale zekerheid bereiken over de functionaliteit van uw meetapparatuur.
Na deze kalibratie zijn uw meetinstrumenten weer klaar om te worden gebruikt, zelfs in veeleisende situaties. Indien u uw meetapparatuur ter reparatie of kalibratie hebt aangeboden, heeft u tevens de mogelijkheid om, indien voorradig, gebruik te maken van een vervangend exemplaar, mocht u niet zonder uw instrument kunnen.