Salmonella en listeria voorkomen met pathogeentesten

Salmonella en listeria voorkomen met pathogeentesten

Een besmetting met listeria of salmonella ontstaat bijna altijd door voedsel. Deze besmetting kan voor zwakke mensen levensgevaarlijk zijn. Als levensmiddelenproducent betekent dit dat er regelmatig monsters genomen moeten worden om te laten testen op listeria of salmonella. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat een product de bron wordt van (ernstige) ziektes bij de consumenten. 

Onderzoek naar salmonella- en listeria besmettingen gebeurt vaak binnen laboratoria en wordt vaak gezien als een langdurig proces wanneer dit op traditionele wijze gebeurt. Deze processen brengen ook kosten met zich mee. Denk hierbij aan de transportkosten om de producten terug te halen. Of de kosten voor het vernietigen van het product. Daarnaast komen er kosten voor onderzoek en documentatie en zullen er kosten gemaakt worden om een correctief actie rapport op te stellen. 

Deze processen kunnen vereenvoudigd worden en dus sneller uitgevoerd worden met behulp van de pathogeentesten van Hygiena. 

Pathogeentesten

3 producten(en)

per pagina
sort chevron-down
A13859.JPG
A13749.JPG
A11952.JPG

Op de listeria bacterie testen

Wat is listeria?

Listeria monocytogenes is een bacterie die verantwoordelijk kan zijn voor voedselinfecties. Hoewel de kans op besmetting met listeria niet groot is, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Vooral tijdens de zwangerschap kan listeria aanzienlijke schade veroorzaken. Als zwangere vrouwen besmet raken, kan dit leiden tot schadelijke effecten op de ongeboren baby of zelfs vroeggeboorte.

De bacterie listeria wordt veelal aangetroffen in voedingsmiddelen die langdurig gekoeld moeten worden bewaard en rauw worden geconsumeerd. Voorbeelden van zulke producten zijn bijvoorbeeld voorverpakte gerookte vis, ongepasteuriseerde melk en rauwe groenten.

Het vermijden van deze risicovolle producten is ook aan te raden voor ouderen en personen met een verzwakt immuunsysteem.

Het belang van testen

De afgelopen jaren heeft het NVWA helaas moeten constateren dat veel vlees- en visverwerkers in de voedingsindustrie niet voldoen aan de gestelde eisen voor listeria onderzoek. Vlees- of visverwerkers moeten regelmatig monsters nemen om producten te testen op listeria. 

Voor veel bedrijven is dit een lastig te beheersen proces en valt ook het registreren van de uitslagen niet mee. Als kennispartner op het gebied van voedselveiligheid ondersteunt Gullimex bedrijven in de voedingsindustrie en adviseert over de beste oplossingen. 

Salmonella detecteren

Wat is salmonella?

Salmonella is een pathogene bacterie die hoofdzakelijk in dierlijke voedingsmiddelen voorkomt, maar tevens aanwezig kan zijn in thee, specerijen en chocolade. Personen die met de bacterie zijn besmet, kunnen ziekten zoals buikgriep oplopen. Dit komt wereldwijd ongeveer 1 miljard keer per jaar voor. Bovendien kan de bacterie dodelijk zijn voor individuen met een verminderd immuunsysteem.

Waarom testen?

De NVWA heeft de afgelopen jaren moeten vaststellen dat, ook voor salmonella, veel levensmiddelen niet voldoen aan de vastgestelde eisen. Er is een groei geweest in het aantal teruggeroepen producten vanwege besmetting met salmonella. Een recall vormt dan ook vaak de laatste optie voor producenten van levensmiddelen om een voedselinfectie te voorkomen.

Voor mensen die werken met levensmiddelen, resulteert dit in de noodzaak om regelmatig monsters te nemen voor testen op pathogenen. Het traditionele detectieproces van salmonella is tijdrovend, maar kan versneld en vereenvoudigd worden met behulp van de salmonella sneltesten. Dankzij deze sneltesten kunt u de tijdsduur van het proces verkorten en uw producten sneller beschikbaar maken voor supermarkten en andere distributeurs.

Hoe werken de pathogeentesten?

  1. Labelen: Schrijf eventueel de locatie op het label van de swab om traceerbaarheid te vergemakkelijken. 
  2. Monstername: Verwijder de swab uit de reageerbuis. Neem een monster van het gereinigde oppervlak (10 x 10 centimeter), swab hierbij horizontaal en verticaal, met lichte druk en een draaiende beweging. Plaats de swab na de monstername terug in de reageerbuis. 
  3. Activeer: Houd de reageerbuis inclusief swab stevig vast en gebruik de duim en wijsvinger om de ‘snap-valve’ te breken door het reservoir naar voren en achteren te buigen. Knijp 3 à 4 keer in het reservoir waardoor alle vloeistof onder in de reageerbuis belandt. 
  4. Incubeer: Plaats de reageerbuis 24 tot 48 uur in een incubator of broedstoof op 37 °C.
  5. Resultaat: Het aflezen van de resultaten is gebaseerd op verkleuring (de kleur varieert per test). Verwachte positieve resultaten kunnen na 24 uur worden beoordeeld. Als er na 48 uur geen verkleuring optreedt, wordt dit geïnterpreteerd als een bevestigd negatief resultaat.

Onze USP's

HACCP-specialist

Gullimex is HACCP-specialist en marktleider op het gebied van voedselveiligheid. Wij helpen u graag om te voldoen aan de wet- en regelgeving!

Op rekening bestellen

U bestelt bij ons snel en gemakkelijk op rekening met een gratis account!

Unieke kalibratieservice

Bij Gullimex kunt u uw meetinstrumenten jaarlijks kalibreren. U krijgt enkele weken voor het verstrijken van de certificaatdatum een oproep. U hoeft dus niks te doen!

ISO-gecertificeerd

Onze vakkennis en ons kwaliteitssysteem zijn TÜV- gecertificeerd en ons kwaliteitssysteem voldoet aan de nieuwste norm van ISO 9001:2015.

loader
Bezig met laden...