De juiste pH-waardes meten met een pH-meter
De juiste pH-waardes meten met een pH-meter
Bij het werken met voedselproducten is het van groot belang om de veiligheid en daarmee de kwaliteit van de voedingswaren te waarborgen. Het meten van de pH-waarde van producten maakt hier deel van uit. Naast het meten van de temperatuur, vormt het meten van de zuurgraad een van de voornaamste indicatoren voor de kwaliteit en veiligheid van voedingsmiddelen.
Ook worden pH-meters vaak gebruikt in de medische sector. Met een pH-meter kan de pH-waarde van het laatste spoelwater gemeten worden. Zo kan gemakkelijk gecontroleerd worden of de reiniging het gewenste effect heeft gehad. Daarnaast kan een pH-meter ook bij transport worden ingezet.
Betrouwbare pH-metingen voor de voedingsindustrie
De pH-waarde wordt gemeten van verschillende producten. Denk hierbij aan vlees, yoghurt, kaas en melk. Betrouwbare metingen van de pH-waarde in bijvoorbeeld de vleesindustrie is essentieel. De kwaliteit van vlees kan bijvoorbeeld beïnvloed worden door diverse factoren. Zo is onder andere de gezondheid van een dier een belangrijke indicator voor de kwaliteit van vlees. Maar ook kan de kwaliteit veranderen wanneer het dier stress ervaart of wanneer het anders gevoed wordt.
Ook bij export is het meten van de pH-waarde belangrijk en kent het nauwe grenzen. De gemeten waarde laat zien of het vlees verkocht kan worden of niet. De gemiddelde pH-waarde van goed vlees ligt meestal tussen de 5.0 en 6.9. Dit is afhankelijk van welk soort vlees er gemeten wordt.
Er zijn pH-waardes die juist hoger moeten zijn en sommige vleessoorten vereisen een lagere pH-waarde. De ideale pH-waarde van droge worst ligt bijvoorbeeld een stuk lager dan die van kookham. Bij kookham zal het vlees waarschijnlijk afgekeurd worden bij een pH-waarde van boven de 7.
pH-waarden in de zorg
Voor het reinigen van instrumenten in een wasmachine is een pH van circa 11 gebruikelijk. Een goed reinigingsmiddel bevat onder andere corrosie inhibitoren, waarmee corrosie op instrumenten wordt voorkomen. Het wassen van instrumenten met deze pH is dan ook absoluut geen probleem.
Bij het verhogen van de pH-waarde neemt de reinigende werking dus toe. Het omgekeerde ontstaat bij het verlagen van de pH. Afhankelijk van de aard van de verontreiniging kiest men voor het verhogen of verlagen van de pH.
In de zogenaamde wasstraten, waar instrumenten worden gewassen, kan een zure voorreiniging plaatsvinden met een pH van circa 3. Het is gebleken dat met name bij het verontreinigen van bloed, deze zure voorreiniging goede resultaten oplevert.
Na desinfectie dienen residuen zorgvuldig van het instrument te worden verwijderd. Meting van de concentratie in het spoelwater dient onderdeel van het proces te zijn. Een betrouwbare meetmethode, van de door de mantel geabsorbeerde hoeveelheid desinfectans, is niet beschikbaar. Maar meting van de concentratie in het spoelwater is een goed alternatief. Door een adequate naspoelcyclus, met bacterievrij water, kan de hoeveelheid achtergebleven desinfectans tot aanvaardbare concentraties worden beperkt.
pH-meters als extra controle na transport
Na het transporteren van levensmiddelen is het essentieel om de tanks volledig schoon te maken en te desinfecteren, om zo de groei van microbiële organismen zoals bacteriën en schimmels tegen te gaan. Een grondige reiniging en desinfectie is alleen niet 100% betrouwbaar.
Met behulp van onze pH-meters bieden wij een oplossing om de waarde van het laatste spoelwater te meten, waardoor het mogelijk wordt om te controleren of de reiniging het gewenste effect heeft gehad.
De pH-waarde
De afkorting 'pH' komt voort uit het Latijnse 'Potentia Hydrogenii'. De pH-waarde geeft inzicht in de concentratie van waterstofionen en wordt gebruikt om de zuurtegraad van een product te beschrijven. Dit concept is relevant voor verschillende materialen, variërend van waterige oplossingen tot semi-vaste voedingsmiddelen zoals vleeswaren.
pH-waarden worden weergegeven aan de hand van de pH-schaal, die varieert van 0 tot 14. Naarmate er meer waterstofionen in het voedsel aanwezig zijn (H+), wordt de zuurgraad hoger.
Een lage pH-waarde betekent dat het gemeten product zuur is. Om een product zuur te noemen, moet het een pH-waarde tussen 0 en 7 hebben. Een pH van 7 wordt neutraal genoemd; dit geldt bijvoorbeeld voor zuiver water. Als de pH tussen 7 en 14 ligt, wat wijst op een hoge pH-waarde, wordt het gemeten product beschouwd als basisch of alkalisch.
Dus: is de pH-waarde hoger, dan is het product minder zuur. En is de pH lager, dan is het product juist zuurder.
Een pH-meter kalibreren
Het is belangrijk om een pH-meter regelmatig te laten kalibreren. Alleen zo kunnen betrouwbare metingen gegarandeerd worden. Het kalibreren van een meetinstrument kunt u jaarlijks laten verzorgen door Gullimex. Wij hebben hiervoor een unieke service ontwikkeld.
Gullimex biedt u de mogelijkheid om alle meetinstrumenten jaarlijks te laten controleren en te kalibreren. Wanneer u bent aangemeld voor deze service, krijgt u enkele weken voor het verstrijken van uw kalibratiecertificaat datum bericht van ons. U kunt dan uw meetinstrument ter controle aanbieden. Dit zorgt ervoor dat u zoveel mogelijk zekerheid heeft over de werking van uw meetinstrumenten.
Na deze kalibratie kunt u uw meetinstrumenten weer inzetten en gebruiken onder veeleisende omstandigheden. Wanneer u uw meetinstrument ter reparatie of kalibratie hebt aangeboden, kunt u ook gebruik maken, indien op voorraad, van een vervangend exemplaar, indien u niet zonder uw instrument kunt.