De juiste oogsttijd bepalen met een penetrometer

De juiste oogsttijd bepalen met een penetrometer

Om het juiste oogsttijdstip van bijvoorbeeld een appel of peer te bepalen is een penetrometer voor fruit onmisbaar bij het bepalen van de rijpheid. Om de betrouwbaarheid en de kwaliteit van het fruit te garanderen is het zeer belangrijk om te weten wanneer het fruit precies geplukt moet gaan worden.

Over het algemeen worden de tijdstippen voor het plukken wel aangegeven door verschillende instellingen, maar dit kan echter per fruitteeltbedrijf verschillen. Er zijn daarom diverse alternatieven om het zelf te controleren, zodat hier tijdens de oogst rekening mee gehouden kan worden.

Met de penetrometer voor fruit meet u de indringweerstand van het fruit. Met de hardheid wordt de rijpheid van het fruit bepaald. Een belangrijke kwaliteitsfactor waarmee bovendien ook het pluktijdstip bepaald kan worden. Wij bieden penetrometers van het merk Facchini voor zowel hard en zacht fruit.

Penetrometers

4 producten(en)

per pagina
Sorteren chevron-down
a11555_1.JPG
€ 275,00
€ 332,75 incl. BTW
s10000.JPG
€ 579,00
€ 700,59 incl. BTW
s11010.JPG
€ 685,00
€ 828,85 incl. BTW
a11555_1.JPG
€ 275,00
€ 332,75 incl. BTW

Hoe gaat een meting in z’n werk?

Het instrument wordt gebruikt om de hardheid van de vrucht of de hardheid van het fruit te bepalen tijdens de bewaring. Vooral bij in- en uitslag en tijdens de bewaring moeten metingen worden verricht.

Voorbereiding voor de meting

Op 10 vruchten moet een meting worden uitgevoerd. Verricht 1 meting per vrucht in het midden van het groenste zijvlak. Verwijder met een dunschiller eerst een schijfje van de schil (doorsnede ca. 12-15 mm).

Uitvoering van de meting

Plaats de juiste plunjer op het instrument en stel met de drukknop de meter op nul. Gebruik voor appels de grote plunjer (11 mm) en voor peren de kleine plunjer (8 mm). Houd de meter in de hand tussen duim en wijsvinger. Plaats de plunjer op de voorbereide plaats op de vrucht en druk deze langzaam en zonder schokken in het vruchtvlees tót de ring die op de plunjer is aangebracht.

Voor een goede controle over de meting moet de hand met de vrucht op een hard oppervlak (tafel) steunen. Lees de gemeten waarde af op de kg-schaal en noteer deze. De gemiddelde waarde van alle metingen geeft de hardheid van de steekproef aan.

N.B. Bovengenoemde werkwijze geeft een goede indicatie van de hardheid. De keuring op de veiling vereist een grote nauwkeurigheid. Deze wordt bereikt door het instrument in een boorstandaard te plaatsen. Boorstandaard type S2 van Bosch is hiervoor geschikt. In de houder wordt dan een hulpstuk geplaatst dat de meter omklemt.

Reinigen van het instrument

Na gebruik moeten de plunjer en de plunjerstang met een vochtige doek worden schoongemaakt. Als het instrument sterk vervuild is, kan de doorvoering worden losgedraaid om de delen goed te kunnen reinigen. Vóór het in elkaar zetten moet alles weer goed droog zijn.

Onze USP's

HACCP-specialist

Gullimex is HACCP-specialist en marktleider op het gebied van voedselveiligheid. Wij helpen u graag om te voldoen aan de wet- en regelgeving!

Op rekening bestellen

U bestelt bij ons snel en gemakkelijk op rekening met een gratis account!

Unieke kalibratieservice

Bij Gullimex kunt u uw meetinstrumenten jaarlijks kalibreren. U krijgt enkele weken voor het verstrijken van de certificaatdatum een oproep. U hoeft dus niks te doen!

ISO-gecertificeerd

Onze vakkennis en ons kwaliteitssysteem zijn TÜV- gecertificeerd en ons kwaliteitssysteem voldoet aan de nieuwste norm van ISO 9001:2015.

loader
Bezig met laden...