Brix-waarde meten met een refractometer

Brix-waarde meten met een refractometer

Een refractometer is een optisch meetinstrument om het suikergehalte in bijvoorbeeld vruchtensap te meten. Het meetinstrument maakt het mogelijk om eenvoudig en snel de brekingsindex van een vloeistof te bepalen. Voor het identificeren van gehaltebepalingen wordt de brekingsindex van vloeistoffen gebruikt. De lichtbrekingsindex van de gemeten vloeistof wordt omgezet in de schaalverdeling Brix.

De PAL-serie van het merk ATAGO heeft een groot, makkelijk afleesbaar LCD display waar de Brix-waarde tot één cijfer achter de komma afgelezen kan worden. Met de Brix schaalverdeling wordt de hoeveelheid opgeloste suikers in een vloeistof aangegeven. Aan de hand van deze resultaten wordt bepaald of het product (vruchtensap of frisdrank) meer of juist minder suiker nodig heeft. Over het algemeen geldt de regel bij vruchten (appels, peren etc.), hoe hoger de Brix-waarde hoe beter de kwaliteit van het desbetreffende product is.

Refractometers

Producten 1 - 12 van 20

per pagina
sort chevron-down
A11465-1.JPG
€ 175,00
€ 211,75 incl. BTW
A11466.JPG
€ 134,00
€ 162,14 incl. BTW
A11479.JPG
€ 278,00
€ 336,38 incl. BTW
A11480.JPG
€ 298,00
€ 360,58 incl. BTW
A11481.JPG
€ 727,00
€ 879,67 incl. BTW
A11482.JPG
€ 402,00
€ 486,42 incl. BTW
A13395-1.JPG
€ 536,00
€ 648,56 incl. BTW
A13795-1.JPG
€ 359,00
€ 434,39 incl. BTW
A13793-1.JPG
€ 359,00
€ 434,39 incl. BTW
A13457-1.JPG
€ 555,00
€ 671,55 incl. BTW
A13423-1.JPG
€ 359,00
€ 434,39 incl. BTW
A13354-1.JPG
€ 359,00
€ 434,39 incl. BTW

Hoe werkt een refractometer?

Je hebt de analoge en de digitale refractometer. Met zowel de analoge als digitale wordt met behulp van een oculair de Brix-waarde bepaald. Met de digitale refractometer is uiterst eenvoudig af te lezen wat de Brix-waarde is. Het is essentieel om vooraf te bepalen welke refractometer gebruikt dient te worden. Elk product heeft namelijk zijn eigen te meten concentratie en elke refractometer heeft zijn eigen Brix-meetbereik.

Nu ook met NFC-technologie!

Onze refractometers zijn nu ook uitgerust met een NFC-chip. Bespaar tijd en papierwerk door uw metingen direct draadloos uit te lezen via een smartphone of NFC-reader. Vragen over deze functionaliteit? Onze medewerkers helpen u graag op weg!

Soorten refractometers

Bij refractometers wordt door middel van de brekingsindex de hoeveelheid opgeloste suiker bepaald in een vaste stof of vloeistof. Dit wordt ook wel de ‘Brix-waarde’ genoemd. Er zijn twee soorten meters die u bij ons kunt kopen, namelijk de digitale en analoge meters. Het is essentieel om vooraf te bepalen welke refractometer gebruikt dient te worden. Daarom worden beide hieronder toegelicht.

ATAGO refractometers

Refractometers zijn tegenwoordig vaak onmisbaar bij het monitoren van diverse productieprocessen. En met de meters van ATAGO, zoals de PAL-1, is de Brix-waarde nog gemakkelijker en sneller te meten. 

Kiest u voor ATAGO, kiest u voor gebruiksgemak. Met de digitale refractometer gebruikt u slechts twee à drie druppels van het monster. In enkele seconden is de Brix-waarde te bepalen tot op één cijfer achter de komma. ATAGO is bovendien niet voor niets gewaardeerd met het Good Design Award!

Digitale ATAGO Brix refractometers

De digitale Brix meters van ATAGO zijn op het gebied van nauwkeurigheid en efficiëntie de beste oplossing. Bijvoorbeeld in de tuinbouw, fruitteelt, fruithandel, drankenindustrie, voedingsmiddelenindustrie en ijsbereiding is de digitale refractometer een zeer geliefd meetinstrument. Vooral omdat de Brix-waarde al binnen enkele seconden in het display af te lezen is. Dit is het voordeel van een digitale meter. De kwaliteit van het product is zo snel te bepalen.

Vooraf is het belangrijk om te weten welke Brix meter u gaat gebruiken. Elk product heeft namelijk zijn eigen te meten concentratie. Bovendien heeft elke meter ook zijn eigen Brix-meetbereik. Wanneer u de juiste refractometer heeft gekozen, kunt u deze eenvoudig gebruiken op de werkvloer of in het veld.

Analoge refractometers

De analoge refractometers, zoals de MASTER-53a, beschikken over een oculair. Dit is een lenzenstelsel en een glasplaatje waarop het product aangebracht wordt. Het glasplaatje kan worden gesloten.

Daaropvolgend kan er door het oculair gekeken worden. Het nadeel is dat het meetresultaat ten opzichte van de digitale refractometer minder eenvoudig af te lezen is, waardoor tegenwoordig vaker gekozen wordt voor de digitale variant. Vooral voor een betere nauwkeurigheid.

 

 

Toepassingen

Het is belangrijk om voor het meten te weten welke Brix meter u dient te gebruiken. Elk product heeft namelijk zijn eigen te meten concentratie en elke refractometer heeft zijn eigen Brix-meetbereik.

Wanneer u de juiste meter heeft gekozen, kunt u deze eenvoudig gebruiken op de werkvloer of in het veld. Het revolutionaire product is o.a. inzetbaar voor:

Fruitteelt

In de fruitteelt is de digitale refractometer zeer geliefd. Met deze meter is het suikergehalte in fruit uiterst nauwkeurig te meten. Daarmee wordt de kwaliteit van het fruit bepaald.

Voor de fruitteelt hebben wij daarom ook een speciale fruitteelt meetset ontwikkeld. Daarmee heeft u alle benodigde meetinstrumenten in huis.

Bier

De PAL-Plato wordt gebruikt voor de controle van bier tijdens het brouwproces.

Koffie

De refractometer wordt veel door de barista gebruikt om de TDS (total dissolved solids) te meten. Met deze PAL-COFFEE wordt gemeten hoeveel koffiebestanddelen zijn opgenomen door het water in de koffie.

Wijn

Om de kwaliteit van wijn te garanderen, wordt veelvuldig gebruikgemaakt van een refractometer. Met de PAL-BX ACID2 Master Kit Grape & Wine wordt het suikergehalte van wijn gemeten. Het suikergehalte wordt in West-Europa in de meeste gevallen gemeten in graden Oëchsle.

Honing

Voor de imker biedt de PAL-22S uitkomst bij het meten van het watergehalte in de honing. Volgens de Europese richtlijnen mag er niet meer dan 20% water in honing zitten.

 

Onze USP's

HACCP-specialist

Gullimex is HACCP-specialist en marktleider op het gebied van voedselveiligheid. Wij helpen u graag om te voldoen aan de wet- en regelgeving!

Op rekening bestellen

U bestelt bij ons snel en gemakkelijk op rekening met een gratis account!

Unieke kalibratieservice

Bij Gullimex kunt u uw meetinstrumenten jaarlijks kalibreren. U krijgt enkele weken voor het verstrijken van de certificaatdatum een oproep. U hoeft dus niks te doen!

ISO-gecertificeerd

Onze vakkennis en ons kwaliteitssysteem zijn TÜV- gecertificeerd en ons kwaliteitssysteem voldoet aan de nieuwste norm van ISO 9001:2015.

loader
Bezig met laden...