De juiste pH-waardes meten met een pH-meter

De juiste pH-waardes meten met een pH-meter

Bij het werken met voedselproducten is het van groot belang om de veiligheid en daarmee de kwaliteit van de voedingswaren te waarborgen. Het meten van de pH-waarde van producten maakt hier deel van uit. Naast het meten van de temperatuur, vormt het meten van de zuurgraad een van de voornaamste indicatoren voor de kwaliteit en veiligheid van voedingsmiddelen. 

pH-meters

3 producten(en)

per pagina
sort chevron-down
A13948-1.JPG
€ 219,00
€ 264,99 incl. BTW
A11516-1.JPG
€ 198,00
€ 239,58 incl. BTW
A10815.JPG
€ 122,00
€ 147,62 incl. BTW

Betrouwbare pH-metingen voor de voedingsindustrie

De pH-waarde wordt gemeten van verschillende producten. Denk hierbij aan vlees, yoghurt, kaas en melk. Betrouwbare metingen van de pH-waarde in bijvoorbeeld de vleesindustrie is essentieel. De kwaliteit van vlees kan bijvoorbeeld beïnvloed worden door diverse factoren. Zo is onder andere de gezondheid van een dier een belangrijke indicator voor de kwaliteit van vlees. Maar ook kan de kwaliteit veranderen wanneer het dier stress ervaart of wanneer het anders gevoed wordt. 

Zeker bij de export kennen de meetresultaten van pH nauwe grenzen. De gemeten pH bepaalt of het vlees geschikt is voor de verkoop. Gemiddeld ligt de pH van goed vlees tussen de 5.0 en 6.9, afhankelijk van welke vleessoort er gebruikt wordt. 

Sommige pH-waardes moeten juist hoger zijn en bij andere vleessoorten is een lagere zuurgraad beter. Zo is de pH-waarde van droge worst idealiter een stuk lager dan de pH-waarde van kookham en geldt, over het algemeen, dat het vlees afgekeurd zal worden als de pH-waarde stijgt naar boven de 7. 

pH-meters als extra controle na transport

Na het transporteren van levensmiddelen is het essentieel om de tanks volledig schoon te maken en te desinfecteren, om zo de groei van microbiële organismen zoals bacteriën en schimmels tegen te gaan. Een grondige reiniging en desinfectie is alleen niet 100% betrouwbaar. 

Met behulp van onze pH-meters bieden wij een oplossing om de waarde van het laatste spoelwater te meten, waardoor het mogelijk wordt om te controleren of de reiniging het gewenste effect heeft gehad.

De pH-waarde 

De afkorting 'pH' komt voort uit het Latijnse 'Potentia Hydrogenii'. De pH-waarde geeft inzicht in de concentratie van waterstofionen en wordt gebruikt om de zuurtegraad van een product te beschrijven. Dit concept is relevant voor verschillende materialen, variërend van waterige oplossingen tot semi-vaste voedingsmiddelen zoals vleeswaren.

pH-waarden worden weergegeven aan de hand van de pH-schaal, die varieert van 0 tot 14. Naarmate er meer waterstofionen in het voedsel aanwezig zijn (H+), wordt de zuurgraad hoger. 

Een lage pH-waarde betekent dat het gemeten product zuur is. Om een product zuur te noemen, moet het een pH-waarde tussen 0 en 7 hebben. Een pH van 7 wordt neutraal genoemd; dit geldt bijvoorbeeld voor zuiver water. Als de pH tussen 7 en 14 ligt, wat wijst op een hoge pH-waarde, wordt het gemeten product beschouwd als basisch of alkalisch.

Dus: is de pH-waarde hoger, dan is het product minder zuur. En is de pH lager, dan is het product juist zuurder. 

Een pH-meter kalibreren 

Regelmatige kalibratie van een pH-meter is van essentieel belang om nauwkeurige metingen te verzekeren. Betrouwbare metingen kunnen alleen worden gegarandeerd door dit proces. Voor de jaarlijkse kalibratie van uw meetinstrument kunt u vertrouwen op de unieke kalibratie service die Gullimex heeft ontwikkeld.

Gullimex stelt u in staat om al uw meetapparaten jaarlijks te laten controleren en kalibreren. Na registratie voor deze service krijgt u enkele weken voor de vervaldatum van uw kalibratiecertificaat een notificatie van ons. Op dat tijdstip heeft u de optie om uw meetinstrument ter controle aan te bieden. Op deze manier kunt u maximale zekerheid bereiken over de functionaliteit van uw meetapparatuur.

Na deze kalibratie zijn uw meetinstrumenten weer klaar om te worden gebruikt, zelfs in veeleisende situaties. Indien u uw meetapparatuur ter reparatie of kalibratie hebt aangeboden, heeft u tevens de mogelijkheid om, indien voorradig, gebruik te maken van een vervangend exemplaar, mocht u niet zonder uw instrument kunnen.

Onze USP's

HACCP-specialist

Gullimex is HACCP-specialist en marktleider op het gebied van voedselveiligheid. Wij helpen u graag om te voldoen aan de wet- en regelgeving!

Op rekening bestellen

U bestelt bij ons snel en gemakkelijk op rekening met een gratis account!

Unieke kalibratieservice

Bij Gullimex kunt u uw meetinstrumenten jaarlijks kalibreren. U krijgt enkele weken voor het verstrijken van de certificaatdatum een oproep. U hoeft dus niks te doen!

ISO-gecertificeerd

Onze vakkennis en ons kwaliteitssysteem zijn TÜV- gecertificeerd en ons kwaliteitssysteem voldoet aan de nieuwste norm van ISO 9001:2015.

loader
Bezig met laden...