Salmonella en listeria voorkomen met pathogeentesten

Salmonella en listeria voorkomen met pathogeentesten

Besmetting met listeria of salmonella wordt bijna altijd veroorzaakt door voedsel. Deze besmetting kan zeer gevaarlijk zijn voor kwetsbare personen. Als producent van levensmiddelen is het dan ook noodzakelijk om regelmatig monsters te nemen voor testen op listeria of salmonella. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat een product de oorsprong wordt van (ernstige) ziekten bij consumenten.

Deze gevolgen gaan echter ook gepaard met financiële uitgaven. Hierbij kunt u denken aan transportkosten om de producten terug te halen, evenals kosten voor het vernietigen van het product. Bovendien zijn er kosten verbonden aan onderzoek en documentatie, en zullen er uitgaven moeten worden gedaan om een rapport voor corrigerende acties op te stellen.

Het traditioneel opsporen van pathogenen is tijdrovend, maar kan versneld en vereenvoudigd worden door gebruik te maken van pathogeentesten. Met de oppervlakteswabs van Hygiena kan worden vastgesteld of een oppervlak op de juiste manier is gereinigd. Naast de bekende ATP-testen, die binnen tien seconden resultaat geven in een ATP-meter, zijn er ook snelle tests beschikbaar voor het detecteren van listeria en salmonella.

Pathogeentesten

3 producten(en)

per pagina
sort chevron-down
A13859.JPG
A13749.JPG
A11952.JPG

Op de listeria bacterie testen

Wat is listeria?

Listeria monocytogenes is een bacterie die het veroorzaken van een voedselinfectie mogelijk maakt. De kans op besmetting met listeria is niet groot, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Vooral tijdens de zwangerschap kan listeria desastreus zijn. 

De bacterie listeria zit meestal in voedsel dat langdurig gekoeld bewaard moet worden en zonder verhitting wordt gegeten. Het kan bijvoorbeeld in voorverpakte gerookte vis, rauwe melk en rauwe groenten zitten. 

Ook ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem kunnen deze risicoproducten beter vermijden. 

Het belang van testen

In de afgelopen jaren heeft de NVWA helaas moeten constateren dat verschillende ondernemingen binnen de vlees- en visverwerkingsindustrie niet voldoen aan de voorgeschreven normen voor listeria-onderzoek. Vlees- en visverwerkende bedrijven dienen op regelmatige basis monsters te verzamelen en hun producten te testen op de aanwezigheid van listeria.

Voor veel ondernemingen is dit een uitdagend proces om onder controle te houden, en het bijhouden van de resultaten blijkt erg complex. Als vertrouwde kennispartner op het gebied van voedselveiligheid, biedt Gullimex ondersteuning aan bedrijven binnen de voedingsindustrie en voorziet ze van advies over de meest geschikte oplossingen.

Salmonella detecteren

Wat is salmonella

Salmonella is een pathogene bacterie die vooral aanwezig is in dierlijke voedingsmiddelen, maar ook wordt aangetroffen in thee, specerijen en chocolade. Individuen die besmet zijn, kunnen ziekten zoals buikgriep ontwikkelen. Wereldwijd komt dit ongeveer 1 miljard keer per jaar voor. Daarbij kan de bacterie fataal zijn voor personen met een verzwakt immuunsysteem.

Waarom testen?

Ook wat betreft salmonella heeft de NVWA de afgelopen jaren helaas moeten constateren dat veel levensmiddelen niet voldoen aan de gestelde eisen. Het aantal teruggeroepen producten dat door salmonella besmet is, is toegenomen. Een recall is dan ook voor levensmiddelenproducenten de laatste mogelijkheid om een voedselinfectie te voorkomen. 

Voor levensmiddelenproducenten houdt dit in dat er periodiek monsters moeten worden genomen om te testen op pathogenen. Het traditionele proces voor het opsporen van salmonella vergt veel tijd, maar kan versneld en vereenvoudigd worden met behulp van de sneltesten voor salmonella. Met deze sneltesten kunt u het tijdsintensieve proces verkorten en uw producten sneller vrijgeven aan supermarkten en andere partijen.

Hoe werken de pathogeentesten?

1. Labelen

Eventueel kunt u de locatie op het label van de swab noteren om het proces van traceerbaarheid te vereenvoudigen.

2. Monstername

Verwijder de swab uit de reageerbuis. Neem een monster van het gereinigde oppervlak (10 x 10 centimeter) door de swab zowel horizontaal als verticaal met een lichte druk en draaiende beweging te hanteren. Plaats na het nemen van het monster de swab terug in de reageerbuis.

3. Activeer

Houd de reageerbuis met de swab stevig vast en gebruik uw duim en wijsvinger om de 'snap-valve' te breken door het reservoir naar voren en achteren te buigen. Knijp 3 à 4 keer in het reservoir, zodat alle vloeistof naar de onderkant van de reageerbuis wordt verplaatst.

4. Incubeer

Plaats de reageerbuis 24 tot 48 uur in een incubator of broedstoof op 37 °C. 

5. Resultaat

Het aflezen van de resultaten gaat op basis van verkleuring (kleur is test afhankelijk). Verwacht positieve resultaten kunnen na 24 uur afgelezen worden. Wanneer er na 48 uur geen verkleuring is opgetreden, is er sprake van een geconfirmeerd negatief resultaat. 

Onze USP's

HACCP-specialist

Gullimex is HACCP-specialist en marktleider op het gebied van voedselveiligheid. Wij helpen u graag om te voldoen aan de wet- en regelgeving!

Op rekening bestellen

U bestelt bij ons snel en gemakkelijk op rekening met een gratis account!

Unieke kalibratieservice

Bij Gullimex kunt u uw meetinstrumenten jaarlijks kalibreren. U krijgt enkele weken voor het verstrijken van de certificaatdatum een oproep. U hoeft dus niks te doen!

ISO-gecertificeerd

Onze vakkennis en ons kwaliteitssysteem zijn TÜV- gecertificeerd en ons kwaliteitssysteem voldoet aan de nieuwste norm van ISO 9001:2015.

loader
Bezig met laden...